Fie că sunteţi tineri în poziţii de management sau proaspăt promovaţi într-o poziţie de management, următoarele recomandări sintetizate din experienţa povestită a senior managerilor vă ajută să vă adaptaţi mai rapid şi eficient în noul rol.
A asculta până la capăt ce are celalălalt de spus, a fi atent, a stabili contact vizual, a lua notiţe, a pune întrebări puternice sunt abilităţile pe care noul manager trebuie să le exerseze permanent. Pregătirea şedinţelor este foarte importantă, însă asta nu înseamnă că participăm considerând că ştim totul dinainte.
Performanţa şi eficienţa ta în noul rol este evaluată de către superiorul tău. Astfel, trebuie să cunoşti, să înţelegi care sunt aşteptările acestuia de la tine (cât de des poţi decide singur, în ce fel de probleme, cum doreşte să fie informat, legat de ce subiecte etc.)
Deşi actul de a critica este perceput ca fiind stresant, majoritatea managerilor nu oferă feedback pozitiv – nu laudă membrii echipei. Atât critica cât și lauda trebuie oferite imediat după comportamentul ce poate fi criticat sau lăudat. Cercetările arată ca în echipele eficiente pentru fiecare critică se adug 5 laude… ! Lauda fiind recunoaşterea şi aprecierea unui comportement manifestat şi acceptat/dorit.
Problemele personale de genul: încărcarea în muncă a unui angajat, problemele unui angajat cu colegii, cu munca pe care o are de făcut, se rezolvă folosind abilităţile de rezolvare a problemelor, management al oamenilor, însă problemele organizaţionale (fluxul defectuos de producţie duce la erori şi întârzieri permanente, problemele legate de politicile de promovare, incapacitatea întregii echipe de a se adapta noilor cerinţe etc) – nu mai pot fi rezolvate doar cu puterea propriilor abilităţi, ci este necesară munca în echipa de management a întregii organizaţii.