Organizațiile folosesc KPI-uri sau indicatori de performanta, la mai multe niveluri, pentru a evalua succesul în atingerea țintelor.
KPI-urile la nivel înalt se pot concentra pe performanța generală a activității, în timp ce cele la nivelul de bază se pot concentra pe procese din departamente precum vânzări, marketing, resurse umane, producție, întreținere și altele.
Pe lângă indicatorii clasici pentru zona de Producție cum ar fi Eficiența, Productivitate sau OEE, trebuie să avem neapărat și 5S.
5S este compus din urmatoarele etape:
- Sortare
- Sistematizare
- Strălucire
- Standardizare
- Susținere
Deseori, metoda 5S este interpretată greșit și considerată, pe scară largă, ca fiind doar o activitate de curățenie. Deși curățenia este o componentă importantă, 5S are o sferă de aplicare mult mai extinsă.
Această metodă are legătură cu organizarea locului de muncă si este o poartă de acces ce permite începerea călătoriei LEAN, implicând angajații în dezvoltarea și utilizarea de „standarde” și „practici” !
CE OBȚINEM CU 5S? Implementarea 5S are ca rezultate îmbunătățiri evidente în zonele de aplicare dar mai importantă, este schimbarea atitudinii oamenilor față de munca lor și locul de muncă.
Este necesar ca toata organizația să fie implicată. Activitățile nu sunt complicate, dificultatea constă mai degrabă în a face regulat acel lucru (adică disciplină).
Aceasta necesita determinare, perseverență și cooperare. Această combinaţie, la rândul său, creează un nou sens al identităţii echipei şi un climat mai bun în companie. Fiecare parte a procesului 5S este importantă. Fiecare pas are puterea de a 'deschide' ochii oamenilor.
Metoda 5S este cel mai bun drum de a începe eliminarea risipelor!