Se intampla des ca in procesul de productie sa avem probleme de calitate, de flux, de timp de ciclu, de organizare, de aprovizionare, etc. In literatura de specialitate au fost dezvoltate mai multe instrumente care definesc metodologii pentru rezolvarea problemelor mai mult sau mai putin complexe in functie de dificultatea acestora. Evident si ‘pretul platit’ pentru aplicarea acestor metodologii variaza in functie de instrumentul ales.
Analizand aceste metodologii de rezolvare a problemelor, ne-a atras atentia metoda 8D care ajuta la rezolvarea problemelor cu o dificultate medie intr-un mod structurat. Este necesar sa ii alocam suficient timp si efort pentru a obtine rezultate ce se vor vedea in perioada imediat urmatoare in economisirea banilor organizatiei.
Metoda a fost dezvoltata in Al Doilea Razboi Modial de catre Departamentul de Aparare al SUA si raspandita ulterior de compania Ford.
8D ajuta echipele sa gestioneze controlul calitatii si aspectele legate de siguranta, sa dezvolte solutii permanente, particularizate problemelor cu care se confrunta si sa previna revenirea problemelor. Desi la inceput Metoda 8D a fost aplicata in productie, inginerie si industria aerospatiala, ea s-a dovedit a fi utila in orice industrie.
Asa cum ii spune numele, metoda se bazeaza pe abordare a 8 pasi (discipline). Am putea spune ca metoda este structurata ca o procedura in sensul ca pasii trebuie urmati unul dupa altul.
Daca vrem sa fim mai rigurosi si pentru a lucra metodic si eficace, trebuie sa transpunem modul de lucru intr-o procedura care sa specific, printre altele:
- cum trebuie “realizat” fiecare pas,
- ce intrumente vor fi folosite in fiecare pas
- cine este responsabil cu declansarea
- care sunt declansatoarele demararii
- formatul utilizat
Marea provocare ramane desigur ECHIPA, in sensul in care departamentele implicate trebuie sa-si trimita “ambasadorii” la atelierele de lucru.
Nu prea stiu daca se si intampla asta…
Voi ce ati experimentat legat de participare?