Proiectele Six Sigma abordează în general probleme mai complexe, pentru care nu se cunosc soluțiile.
Inițial, la crearea metodologiei marea majoritate a proiectelor porneau de la VOC (Voice of Customer) iar în ultima perioadă, mai ales în perioadele de criză, cum a fost cea din anii 2009, s-a observat și abordarea VOB (Voice of Business) – de fapt o reducere a costurilor.
Foarte multe proiecte se aleg din KPI (Key Process Indicators) de îmbunătățit.
Aceștia ar putea fi: rata de defecte, timpul de pregătire, eficacitatea echipamentelor, nivelul stocurilor, satisfacția angajaților, timpul de recrutare, reducerea coeficienților de scoatere, etc.
Pentru VOC, s-ar putea aborda de exemplu creșterea satisfacției clienților, reducerea timpilor de livrare sau reducerea reclamațiilor.
Proiectele pot fi selectate pe baza datelor din organizație. Se poate folosi ca metodă diagrama Pugh, care, pe baza unor criterii, evaluează apoi prioritizează temele potențiale.
Oportunitățile de îmbunătățire nu încetează să apară, astfel că, nu de puține ori, este foarte dificil să faci o alegere optimă.
Să alegem creșterea productivității sau scăderea numărului de opriri accidentale? Oare numărul ar fi corect sau durata opririlor? Sau poate ar fi mai bine să creștem eficiența!
Răspunsul la aceste întrebări s-ar putea alege folosind trei criterii:
- Impact: Beneficii realizate de proiecte;
- Efort: Timp și personal alocat și afectat, cheltuieli, spațiu (săli);
- Risc: Nivel de rezistență întâmpinat, alte riscuri tehnice sau de management asociate, etc.
Alte titluri interesante pentru proiecte Six Sigma ar putea fi: Scăderea orelor suplimentare, Reducerea costurilor cu materialele consumabile, Îmbunătățirea acurateții stocurilor și exemplele pot continua😊