Angajaţii implicaţi – scurt argument

Companiile sunt preocupate în permanenţă, cel puţin la nivel declarativ, de gradul de implicare al angajaţilor lor deoarece este cunoscut faptul că o persoană implicată în activitatea desfăşurată obţine rezultate mai bune, o performanţă crescută, ceea ce se traduce în performanţă organizaţională.

Una dintre dificultăţile majore ale companiilor preocupate de acest subiect este definirea « implicării » angajaţilor. Incapacitatea de a defini implicarea duce la eşecul programelor propuse cu scopul de creştere a satisfacţiei la locul de muncă. O posibilă definiţie se referă la capabilitatea angajaţilor de a fi dedicaţi şi entuziaşti referitor la locul lor de muncă şi la postul pe care îl ocupă.

Conform studiilor realizate de Gallup, doar 15% din angajaţii din întreaga lume experimentează implicarea la locul de muncă. Un rol determinant (70%) în procesul de menţinere a entuziasmului îl joacă managerul, cel de la care se aşteaptă să fie coach, mentor pentru salariat şi nu doar cel care delegă sarcini. Entuziasmul şi dedicarea pentru activitatea desfăşurată cresc proporţional cu sensul şi scopul perceput pentru munca depusă. Absenţa scopului duce la neimplicare (absenţa implicării), caracterizată de lipsa ataşamentului faţă de locul de muncă şi munca depusă sau chiar la absenţa de implicare, caracterizată prin experimentarea resentimentelor şi/sau a sentimentelor negative (furie, frustrare, dezamăgire, umilinţă etc).

O metaanaliză, realizată tot de către cei de la Gallup, pe mai mult de 112.000 de echipe din 96 de ţări, arată că în companiile unde angajaţii experimentează implicarea la locul de muncă se înregistrează cu 81% mai puţin absenteism, 58% mai puţine accidente de muncă, cu 18% fluctuaţie de personal mai mică şi cu 41% mai puţine probleme de calitate, decât în organizaţiile în care angajaţii nu sunt implicaţi, adică entuziaşti şi dedicaţi locului de muncă. Mai mult, salariaţii implicaţi generează cu 10% mai multă satisfacţie în rândul clienţilor, cu 18% mai multă productivitate şi cu 23% profitabilitate mai mare (www.gallup.com).

Toate aceste date vin în sprijinul organizaţiilor care sunt preocupate activ de menţinerea implicării salariaţilor lor, oferindu-le un argument puternic pentru investiţiile în programele de implicare a celei mai valoroase resurse pe care o deţin: oamenii.

Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies