Ce ar trebui sa conțină o procedură SPC?

Cunoscand faptul ca toate procesele de productie prezinta o anumita variatie, acum aproximativ 100 de ani Walter Shewart a descoperit o modalitate de a distinge intre cauzele comune si cauzele speciale de variatie a unui proces. De asemenea, Shewart a inteles pericolul actiunilor “pompieristice” de a reactiona si actiona in functie de unde se situeaza valorile individuale fata de tolerantele unui proces.
Aceasta descoperire a lui Walter Shewart, impreuna cu metodele dezvoltate ulterior, poarta astazi numele de analiza statistica a unui proces ( SPC ).

Asadar, de ce ar trebui sa folosim SPC ? Raspunsul e simplu, pentru a salva sau castiga mai multi bani din afacerea noastra, sub o forma sau alta:
  • urmarirea stabilitatii procesului ne indica aparitia cauzelor speciale si putem reactiona inainte de aparitia defectelor, salvand bani
  • capabilitatea ridicata a unui proces reduce nevoia de inspectie finala, salvand bani
  • calitatea buna a produselor obtinute in urma folosirii SPC va fi remarcata si apreciata de clienti, ceea ce va duce la castigarea mai multor bani pentru afacerea noastra
Ar trebui sa avem si o procedura SPC ?
Trebuie mentionat ca existenta acestei proceduri nu este obligatorie conform standardului IATF 16949, dar ajuta organizatiile sa inteleaga foarte clar:
  • ce instrumente statistice trebuie folosite si cum anume
  • ce cunostinte sunt necesare pentru intelegerea si folosirea acestor instrumente statistice ( vezi 9.1.1.2 si 9.1.1.3 in standardul IATF 16949).
Folosirea instrumentelor statistice fiind o activitate cu rol preventiv, trebuie inceputa cat mai repede in ciclul de viata al unui produs. Procedura SPC ar trebui sa descrie, printre altele:
  • folosirea instrumentelor statistice inca din timpul APQP, pentru realizarea D/PFMEA si a Planurilor de Control corespunzatoare
  • Folosirea in productia de serie
  • metodele de colectare a datelor, manual sau automat
  • frecventa si marimea esantioanelor de date colectate, in functie de situatie
  • analiza si gestionarea datelor colectate - cine, cand si ce face cu aceste date
De-a lungul anilor, am intalnit la clienti situatii diferite de abordare, de la lipsa totala a utilizarii, pana la aplicarea neunitar (lipsea procedura sau nu era cunoscuta) dar am avut placerea sa vedem si utilizarea corecta si nu doar pentru ca o cereau clientii 😊.
Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies