Companiile de productie de astazi colecteaza o cantitate mare de date, prin masuratori si inspectii, pe baza carora vor fi luate decizii cu impact asupra proceselor si afacerii in general.
Inspectiile realizate fie automat(tot mai dese) fie de catre personalul specializat, pot genera insa si decizii eronate, cu efecte in cresterea artificiala a defectelor sau trimiterea produselor neconforme catre clienti. In ambele situatii pierdem bani si chiar clienti.
Pentru a preveni aceste neplaceri, se foloseste MSA: tehnica statistica pentru analiza sistemului de masurare.
Ce ar trebui sa contina o procedura MSA ?
In primul rand, trebuie mentionat ca existenta acestei proceduri nu este obligatorie conform standardului IATF 16949, dar ajuta organizatiile sa foloseasca consecvent cele mai bune practici.
In consecinta, o procedura MSA ar trebui sa contina :
- descrierea sistemelor de masurare pentru care trebuie realizate studii MSA, toate care sunt descrise in Planurile de Control
- metodologiile corecte care trebuie folosite in fiecare caz :
- Gage R&R sau o alta metoda
- date continue sau atributive
- metodele de esantionare a datelor - cati operatori, cate mostre si cate repetari pentru fiecare tip de studiu MSA
- criteriile de acceptare a studiului MSA, considerand si cerintele specifice clientilor in aceasta directie
- criteriile de prioritizare in functie de criticitatea produselor si proceselor
- cunostintele necesare pentru a putea realiza si interpreta studii MSA precum si eventualele instruiri necesare pentru a acumula aceste cunostinte
De retinut ca, pentru aplicarea MSA sunt necesare resurse (umane, timp) relativ importante, tocmai din acest motiv insa procedura trebuie aplicata cu strictete, altfel rezultatele vor fi irelevante, deci am cam risipit tot ce am cheltuit. Ca sa nu mai vorbim ca nu vom scadea /preveni reclamatiile de la clienti si defectele interne.