Problemele continuă să apară atât de repede încât găsim soluții și scurtături pentru a atenua temporar punctele de tensiune - astfel încât să putem trece la următoarea problemă. În acest proces, nu reușim să eliminăm cauza rădăcină a fiecărei probleme care apare şi suntem prinși în capcana unui ciclu nesfârșit care face dificilă găsirea unor soluții reale. Sună familiar?
Cu toții avem probleme cu care ne confruntăm în activitatea și viața noastră de zi cu zi, se pare că nu există niciodată suficient timp pentru a le rezolva pe fiecare fără a face față unor dificultăți pe parcurs.
Rezolvarea problemelor este esența a ceea ce liderii trebuie sa facă. În calitate de lideri, obiectivul este de a reduce la minimum apariția problemelor - ceea ce înseamnă că trebuie să fim suficient de curajoși pentru a le aborda direct si de a le anticipa aparițiile înainte ca circumstanțele să se agraveze si să ducă la opriri de linie sau la clienţi mai puțini fericiți.
Nu de putine ori am vazut organizații care adreseaza greșit problemele departamentelor sau persoanelor din cauza lipsei unei delimitari clare de responsabiltați. Metoda RACI este un instrument usor de utilizat in identificarea rolurilor si responsabilitatilor într-o echipă sau organizaţie. Un element important în realizarea unei echipe care sa aibă succes este matricea de calificare a persoanelor din componenta echipei care trebuie să fie clar definită.
Rezolvarea problemelor trebuie să se facă într-o echipă multidisciplinară coordonată de un lider iar deciziile să fie luate de comun acord. Soluţiile găsite şi alese pentru implementare trebuie adresate corespunzător responsabililor de procese iar apoi urmărite şi verificate astfel încât soluția implementată să fie una eficace.
Trebuie să fim rezistenți în încercarea noastră de a crea și de a susține impulsul pozitiv pentru organizație și colegi ! ;)