Coachingul în proiectele Six Sigma

Six Sigma este o metodologie complexă de rezolvare a problemelor în cinci pași (Definire, Măsurare, Analiză, Îmbunătățire și Control).
Încă de la începutul programului Six Sigma, pornind de la strategia abordată de Top Management, ascultarea VOC (Voice of Customer) sau VOB (Voice of Business), evaluarea problemelor și prioritizarea acestora, coach-ul este implicat în deschiderea orizonturilor managementului pentru alegerea proiectelor Six Sigma.

Coaching-ul Green Belt și Black Belt este pentru multe organizații o parte integrantă a implementării Six Sigma la nivel organizațional și esențială pentru succesul proiectelor de îmbunătățire. Acesta trebuie să fie realizat pe tot parcursul proiectelor, iar uneori și pe perioada de după faza de control, pentru a asigura menținerea câștigurilor.
Coach-ul trebuie să fie un expert Six Sigma atât în metodologia propriu zisă, dar și în alegerea metodelor și a instrumentelor de lucru, dar și a modalităților de aplicare a acestora în proiectele practice.

Lucrul la proiecte implică o interacțiune individuală în care un coach se concentrează pe fiecare caz specific (proiect) și pe utilizarea practică a cunoștințelor teoretice învățate la partea de training. Unul dintre principiile cheie pe care ar trebui să le urmeze un coach este: Nu spuneți centurilor ce trebuie să facă, ci ajutați centurile să învețe să găsească cel mai bun mod de a rezolva problemele.
  • În primul pas, Definirea, coach-ul asigură asistență cursanților în ascultarea VOC/VOB și transformarea acestuia în CTQ (Critical to Quality), acesta fiind indicatorul principal care arată performanța procesului în cazul proiectului ales. Tot aici trebuie avut grijă ca aria proiectului să nu fie prea mare pentru ca echipa să se poată focaliza. De asemenea, coach-ul va sublinia teamleaderilor importanța lucrului în echipă.
  • În faza de măsurare centurile sunt ajutate să înțeleagă rolul înțelegerii procesului folosind diagrama de proces, cum să identifice factorii de influență folosind diagrama Ishikawa (os de pește) sau prin diagrama S(IPO)C și să îi aleagă pe cei mai importanți folosind diagrama Cauză - Efect. Apoi, tot în această fază, coach-ul îi îndrumă pe cursanți în colectarea datelor de încredere - cum să întocmească un Plan de colectare a datelor, cum să folosească definiții operaționale suficiente și fără ambiguități, sau cum să se asigure de validitatea procesului de măsurare prin unealta numită MSA (Analiza Sistemului de Măsurare)
  • Pe măsură ce proiectul evoluează în faza de analiză coach-ul se canalizează și pe statistică avansată – Testarea Ipotezelor și instrumente statistice pentru a demonstra cauzele rădăcină. Aceste teste ar putea fi: Test of Equal Variance, ANOVA sau T-test - pentru date normal distribuite sau Moods Median Test pentru alte tipuri de distribuții.
  • În faza de Îmbunătățire cursanții sunt învățați metode de identificare a soluțiilor precum brainstorming și de prioritizare a acestora, cum se întocmește un plan de acțiune sau o Diagramă Gantt, iar apoi cum să se verifice eficacitatea aplicării acestora.
  • Nu în cele din urmă, în faza de control, centurile sunt ajutate să standardizeze noul proces, să implementeze un sistem de monitorizare (diagrame de control), să predea proprietarului de proces proiectul și să propună replicarea lui la posibile alte procese similare.
Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies