Cele mai cunoscute tipuri atunci cind vorbim de mentenata gasim mai multe terminologii: mentenanta de urgenta, corectiva, autonoma, preventiva, predictiva.
Alegerea tipului de mentenanță cel mai potrivit pentru echipamentele noastre nu este intotdeaua o alegere usoara si evidenta, ea depinzind de mai mulți factori.
Iată câteva aspecte de luat în considerare:
- Tipul de echipament: Echipamentele diferite au nevoi diferite. Echipamentele critice sau complexe, pot necesita mentenanță predictivă, echipamentele cu o criticalitate medie pot beneficia de mentenanță preventivă iar cele necritice de mentenata de urgenta.
- Cauzele sau modurile de defectare: daca pot fi monitorizate in acest caz cel mai potrivit model ar fi mentenata predictiva. Daca modurile de defectare pot fi prevenite prin actiuni de mentenata atunci putem include echipamentul respectiv intr-un plan de mentenata preventiva. Daca nu putem nici monitoriza si nici preveni modul de defectare, atunci s-ar putea ca modul de mentenata cel mai potrivit sa fie “run to failure” – in general cazul echipamentelor electronice
- Accesibilitatea datelor: Acolo unde exista posibilitatea de a analiza datele despre starea echipamentelor în timp real, mentenanța predictivă poate fi o alegere excelentă. În caz contrar, mentenanța preventivă poate fi o alegere mai buna.
- Reglementări și standarde de siguranță: normele de siguranță pot impune utilizarea anumitor tipuri de mentenanță.
- Expertiza echipei si sau feedback-ul angajatilor: Expertiza personalului instruit pentru a efectua analize sau reparații complexe poate influența decizia, deasemeneaputem folosi feedback-ul utilizatorilor si veni in intimpinarea nevoilor lor.
- Costul mentenantei si strategia organizatiei – nu in ultimul rind trebuie luata decizia bazata pe costul fiecarui tip de mentenata. In general costul mentenantei predictive este mai mare la incuput, dar mai eficient pe termen lung. In unele situatii, mentenata de urgenta poate fi cea mai buna alegere din punct de vedere al costului.
Lista factorilor de mai sus poate fi adaptata la nevoile organizatiei iar analizarea lor poate conduce la alegerea tipul de mentenanță cel mai potrivit pentru echipamentele noastre, maximizând astfel eficiența și reducând costurile pe termen lung.
Mult succes!