Principiile unei relații eficace client-furnizor:
Furnizorii trebuie consultați devreme în proiectarea unui nou produs sau proces și, de asemenea, invitați să contribuie cu capacitatea lor de specialitate în această etapă. Această implicare timpurie le va permite să se pregătească pentru noile cerințe de produs sau proces și care ar putea duce la un timp mai scurt de concepție a produsului până la producție.
Producătorii și furnizorii trebuie să-și onoreze încrederea reciproc și să se trateze reciproc ca parteneri egali în aranjamentul de afaceri pentru o relație mai bună cu furnizorii și clienții.
O planificare coerentă a calității este esențială pentru a promova îmbunătățirea continuă, prevenirea defectelor și optimizarea proceselor. Este necesar în toate fazele dezvoltării produsului și procesului.
Se poate efectua o vizită la locația de producție pentru a evalua sistemul de operare și calitate al furnizorului. Apoi, aceasta ar trebui să fie urmată de autoevaluări detaliate pentru a determina eficacitatea furnizorului în domenii funcționale cheie, cum ar fi achizițiile, inginerie, producție și calitate.
Atunci când este posibil și adecvat, aceste autoevaluări vor fi efectuate de echipe interfuncționale. Scopul unei echipe interfuncționale este de a fundamenta mai bine eficacitatea afacerii furnizorului, producție, managementul materialelor, serviciul pentru clienți și sistemele de calitate.
Ar trebui stabilit un canal adecvat de comunicare între furnizor și client pentru a facilita gestionarea crizelor. Furnizorul ar trebui să aibă planuri de continuitate a activității pentru a face față: incendii, deversări chimice, dezastre naturale, amenințări teroriste, urgențe medicale, pandemie și crize legate de resursele umane.
O apreciere reciprocă și dorința de a lua în considerare nevoile și opiniile celeilalte părți eliberează terenul pentru ca furnizorii și clienții să lucreze în moduri care maximizează interesele ambelor părți.
Împărtășirea informațiilor și transparența cu privire la intenții și obiective crește din nou probabilitatea de a ajunge la acorduri din care să beneficieze ambele părți.
Foarte rar vor ajunge două organizații imediat la acordul perfect. Relațiile puternice necesită timp și dorința ambelor părți de a asculta, de a se adapta și de a accepta inovația ca mijloc de îmbunătățire.