Studiul proceselor este esențial pentru îmbunătățirea acestora. Putem observa evenimentele pe măsura apariției lor fără a le influența. Dacă avem noroc, un eveniment interesant pentru procesul nostru poate avea loc în timpul observațiilor.
Dacă nu, atunci trebuie să manipulăm proactiv variabilele de intrare, în așa fel încât să poată fi studiat efectul acestora asupra variabilelor de ieșire.
DOE (Design Of Experiment) este o metodă științifică prin care, în mod sistematic și planificat se realizează experimente ce permit evaluarea efectului unuia sau mai multor factori asupra unui rezultat.
Scopul este de a determina care X (factor) afectează mai mult rezultatul(Y), astfel încât să identificăm la ce valoare să programăm “X” pentru:
- ca Y să atingă obiectivul;
- a reduce variația Y;
- a elimina prezența cauzelor speciale.
Prin manipularea concomitentă a mai multor factori, DOE poate identifica interacțiuni importante intre factori care pot fi ratate atunci când experimentează cu un factor la un moment dat (OFAT - One-factor-at-a-time).
Utilizăm DOE atunci când mai mulți factori de intrare sunt suspectați de a influența o ieșire. De exemplu, poate dorim să optimizăm reglajul temperaturii matriței și a presiunii pentru creșterea durității materialului plastic injectat.
Rezultatul utilizarii DOE va fi creșterea durității prin identificarea reglajelor optime pentru factorii/parametrii din proces.
De mentionat totuși ca DOE este o metodă destul de scumpă, datorită testelor necesare.