Ergonomia - știință interdisciplinară

Odată cu dezvoltarea forțelor productive, omul fiind elementul determinant în cadrul acestora, a apărut necesitatea efectuării de studii și cercetări referitoare la muncă. Scopul acestor studii este menținerea la un nivel cât mai înalt a stării fizice și psihice a omului, pentru a-l face să poată răspunde în mod corespunzător cerințelor impuse în urma introducerii progresului tehnologic.

Conceptul de forțe productive acoperă toate forțele care sunt aplicate de către oameni în procesul de producție, plecând de la corp și creier, instrumente și tehnici, materiale, resurse, echipamente și până la relațiile de colaborare și cooperare dintre oameni, inclusiv funcțiile de management și inginerie, acestea fiind indispensabile din punct de vedere tehnic pentru producție.

Modificarea concepției omului despre muncă și viață, datorită introducerii mecanizării și automatizării proceselor, a condus la schimbarea raportului dintre munca fizică şi cea intelectuală. Astfel, executantul devine tot mai mult un operator şi un conducător al procesului.

În zilele noastre, echipamentele devin tot mai complexe, tot mai sofisticate și mai scumpe iar uzura lor morală este tot mai rapidă, având astfel o durată de viață mai scurtă în producție.  

Devine deci necesară adaptarea omului la cerințele acestora prin dezvoltarea și îmbunătățirea cunoștințelor necesare utilizării corespunzătoare a echipamentelor precum și adaptarea acestora la nevoile specifice fiecărei persoane pentru ca solicitarea de efort să fie minimă și pentru a asigura o funcționare la randament maxim fără daune sau accidente.

Datorită complexității tot mai mari a echipamentelor și a proceselor, au apărut tot mai multe probleme referitoare la cerințele practice dezvoltării producției, rezolvarea lor necesitând specialiști din diferite domenii care să lucreze împreună pentru a identifica soluții cât mai eficiente. Necesitatea colaborării dintre aceștia a condus la apariția unei noi discipline, respectiv a unei noi științe, denumită Ergonomie.

Ergonomia a fost definită ca fiind știința interdisciplinară care urmărește realizarea raporturilor optime între om, mijloc de muncă și mediu, cu efecte deosebite în ceea ce privește creșterea productivității muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă ale omului.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies