Comunicarea eficientă este acel proces în care emiţătorul şi receptorul realizează un schimb fluent de informaţie. Pentru ca acest lucru să se desfăşoare într-un mod optim, este necesar ca fiecare participant la comunicare să fie capabil să asculte ce are interlocutorul său de transmis.
Sunt mult discutate abilităţile ascultării active, însă este important ca atunci când comunicăm să evităm cât de mult posibil să ascultăm eronat. Notăm mai jos câteva dintre cele mai întâlnite bariere în ascultare, bariere ce duc la comunicare deficitară şi cresc riscul declanşării conflictelor.
- Criticarea persoanei care transmite mesajul;
- Reflexia prematură a celor auzite, înainte ca transmiţătorul mesajului să finalizeze ce are de spus;
- Permisiunea intervenţiei stereotipurilor negative şi a prejudecăţilor;
- Căutarea evenimentelor ce captează atenţia în mod voluntar;
- Ascultarea « dormind cu ochii deschişi », acea falsă atenţie acordată în procesul comunicării;
- Urmărirea erorilor celui care transmite informaţia pentru a putea ataca discursul acestuia;
Fără să intenţionăm, suntem furaţi de unul sau mai multe dintre comportamentele enumerate mai sus atunci când suntem implicaţi în procesele de comunicare, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Uneori ni se întâmplă se ignorăm mesajele venite de la colegii aflaţi pe o treaptă profesională inferioară celei pe care o deţinem, tocmai pentru că, stereotipal, nu au, de exemplu, pregătirea noastră, sau uneori căutăm doar greşelile (gramaticale, de exemplu) în prezentarea unui coleg pe care-l percepem în competiţie cu noi.
Conştientizarea şi evitarea acestor erori de ascultare va îmbunătăţi considerabil comunicarea cu colegii şi superiorii nostri, vor diminua numărul conflictelor în care suntem implicaţi şi vor contribui la creşterea calităţii relaţiilor pe care le iniţiem la locul de muncă.