FMEA AIAG / VDA

Dupa cum probabil majoritatea celor care au legatura cu lumea automotive au aflat deja, in Iunie 2019 a fost publicata prima editie unificata intre AIAG / VDA pentru standardul de FMEA.

Ideea initiala de la care s-a plecat in realizarea acestei reunificari a fost standardizarea tabelelor pentru evaluarea Severity, Occurrence si Detection, ce erau tratate diferite de industria Nord Americana si cea Europeana, ducand deseori la confuzii sau complexitati ridicate in activitatile de dezvoltare produse sau de imbunatatire ale furnizorilor.

Ulterior, pe parcursul analizelor facute pentru unificare, s-a agreat sa fie modificata structura si abordarea folosita la crearea sau revizuirea unui FMEA si astfel a fost creata aceasta metodologie noua in 7 pasi : Pregatire si planificare, Analiza structura, Analiza functii, Analiza modalitati de defectare, Analiza riscuri, Optimizare, Documentare rezultate.

Schimbari majore in noua metodologie FMEA AIAG / VDA :
- standardizarea tabelelor pentru evaluarea Severity, Occurrence, Detection
- eliminarea RPN si inlocuirea cu AP ( Action Priority )
- introducerea FMEA-MSR ( Monitoring and System Response ) care vine ca si o completare la D-FMEA si ajuta la mentinerea sigurantei sau la respectarea cerintelor legale in timpul utilizarii produsului de catre client, printre elementele de risc considerate fiind posibilitatile tehnice de evitare sau reducere a efectului in urma diagnosticarilor si reactiei automate

Noul standard FMEA AIAG / VDA nu specifica modalitatea si perioada de tranzitie, acest lucru ramanand sa fie stabilit intre OEM si organizatiile furnizoare pentru acestia.

Fiat Chrysler anunta de exemplu acceptarea imediata a noii metodologii, dupa o discutare individuala a fiecarui caz in parte. Pentru proiecte urmatoare, incepand cu Decembrie 2019, Fiat Chrysler solicita folosirea formularului standard pentru D-FMEA si a celui alternativ ‘G’ pentru P-FMEA.

Similar, Ford accepta imediat noua metodologie. Obligativitatea folosirii noii metodologii este prevazuta pentru programele ce incep din anul 2022.

Datorita interesului furnizorilor automotive, in special de rang 1(T1), compania noastra, Effective Flux, a inceput deja livrarea instruirilor pentru noua metodologie , inclusiv asigurarea consultantei pentru o tranzitie cat mai lina catre adoptarea noului standard FMEA AIAG / VDA, v1.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe referitor la avantajele utilizării FMEA, despre utilizarea sa conform noului standard FMEA AIAG / VDA, v1, vă invităm la sesiunile următoare de instruire organizate de Effective Flux.
Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies