Locul adevărat, locul unde se întămplă lucrurile: acolo trebuie să mergem, dacă într-adevăr vrem să înțelegem problemele din producție și să găsim oportunități de îmbunătățire. De exemplu, dacă avem o problemă de calitate, nu vom fi eficienți să găsim soluțiile necesare într-o sală de ședințe. Trebuie să mergem în zona de producție pentru a observa și identifica ce se întâmplă. Asta înseamnă Gemba.
Original “Gemba” (cu utilizarea scriptului latin pentru a traduce limba japoneză) devenit cunoscut Gemba, este un termen japonez ce înseamnă “locul propriu-zis”. Prima acțiune (înainte de a efectua orice analiză sau îmbunătățire) este colectarea datelor, iar Gemba este sursa esențială pentru a colecta datele corecte, deci trebuie să ne întoarcem la aceasta după fiecare acțiune implementată.
Gembutsu, colectarea datelor trebuie să fie făcută pe baza datelor reale de performanță: eficiență, output, rebut, reparații, opriri, date despre materii prime.
Genjitsu se referă la “realitatea“ angajaților și sarcinile lor zilnice.
Gemba, Gembutsu - se practică, se merge în producție, sunt colectate datele corecte însă, de obicei se pune mai puțin accent și pe implicarea angajaților la nivel de operatori, pentru rezolvarea problemelor sau găsirea soluțiilor de îmbunătățire.
Oamenii lucrează zilnic la acele posturi de lucru, acumulează cunostințe, aptitudini și experiență și se confruntă zilnic cu problemele care apar în procesul de producție. Astfel “neutilizarea cunostințelor angajaților” este considerată deseori ca fiind a 8-a pierdere, pe lângă cele 7 tipuri de pierderi (Muda). De asemenea, ei pot propune soluții eficiente, cu costuri reduse și ușor de realizat.
Implicarea angajaților direct productivi în procesul de îmbunătățire continuă, ajută la stabilitatea și creșterea performanțelor organizației, la dezvoltarea muncii și spiritului de echipă, la motivarea angajaților.
Îmbunătățirea este o activitate continuă, zilnică: să mergem la fața locului, să colectăm datele reale și să vedem realitatea.