Relaţia profesională de angajare, ca orice relaţie pe care oamenii o iniţiază, parcurge anumite etape de viaţă: de la iniţiere, la dezvoltare şi încheiere. În orice relaţie, inclusiv cea profesională de angajare, modul în care ne despărţim de celălalt, modul în care închidem relaţia, reflectă calitatea relaţiei în sine.
«Exit Interview» (Interviul de exit) este discuţia pe care angajatorul o are cu angajatul care părăseşte organizaţia. Nu este un interviu în sine, sau nu ar trebui să fie. Este discuţia, dialogul între companie şi cel care urmează să părăsească compania.
Discuţia de închidere a relaţiei de angajare comunică despărţirea matură dintre cei doi parteneri profesionali şi are ca scop obţinerea şi oferirea de feedback referitor la relaţia de muncă. Discuţia de exit intră în responsabilitatea departamentului de resurse umane, însă managerul persoanei care va părăsi compania poate conduce, de asemenea, o astfel de discuţie.
Ȋn urma discuţiei de exit, compania învaţă ce poate îmbunătăţi şi ce trebuie sa facă mai mult din ceea ce face bine, iar angajatul primeşte feedback cu privire la activitatea lui în general, primeşte aprecierea referitoare la impactul muncii sale în performanţa organizaţională.
Profesionalismul procesului de exit al unei companii este unul dintre acei indicatori esenţiali ai respectului pe care compania îi are pentru angajaţii ei, iar profesionalismul acestui proces, dincolo de orice formular mai bine sau mai puţin bine construit, este comunicat de profesionalismul discuţiei de exit.
Conducând discuţii de exit autentice, managerii şi responsabilii HR contribuie şi în această etapă, la procesul de îmbunătăţire organizaţională continuă, dovedind maturitatea necesară managementului relaţional de business.