Aţi încheiat procesul de certificare a Sistemului de Management al Calităţii cu succes şi sunteţi mândrii deţinători ai unui certificat ISO 9001 pentru organizaţia dumneavoastră … unul dintre cele aproximativ 10000 certificate ISO 9001 din România şi dintre cele aproximativ 900000 certificate ISO 9001 la nivel mondial.
Bravo, felicitări … dar după cum vedeţi nu sunteţi deloc unic ci doar unul “dintre cei mulți”
Ce faceţi în continuare?
Răspunsul la această întrebare este adevărata provocare a certificatelor şi practic va duce la împărţirea organizaţiilor în 2 categorii:
-
cei care au dorit doar certificatul frumos înrămat şi afişat pe perete ca să se poată lăuda în faţa clienţilor şi eventual a acţionarilor, dar care în acelaşi timp se miră că au probleme de calitate în mod constant, pierd bani cu rebuturi şi retururi de la clienţi şi au o fluctuaţie mare de personal nemulţumit
- cei care înteleg beneficiile gestionării unui Sistem de Management al Calităţii în mod corespunzător și se implică, incepând cu managementul de vârf, în implementarea și continua îmbunătățire a acestuia
Una dintre cerinţele standardului ISO 9001 este să implementăm producţia în condiţii controlate, fiind date o serie de criterii generale legat de ce înseamnă aceste condiţii controlate. Gradul de înţelegere şi implementare a acestor condiţii ne poate da o indicaţie clară asupra categoriei în care este situată o organizaţie:
- desemnare persoane competente
- doar știm care persoane se potrivesc mai bine pe anumite poziții; sau există un sistem de instruire și gestionare a personalului în funcție de calificările înregistrate într-o matrice de calificare (qualification matrix/skill matrix)?
- disponibilitate informaţii documentate
- aveți doar desene cu dimensiunile și forma produsului sau și instrucțiuni de lucru în care este detaliată realizarea fiecărui pas de producție, inclusiv controalele ce trebuie realizate?
- disponibilitate şi utilizare resurse de monitorizare şi măsurare adecvate
- inspectorii de calitate folosesc şublere vechi (primit la transferul liniei de producție) sau au fost achiziționate mai multe şublere noi, pe baza unei analize, chiar dacă acest lucru presupune o investiție?
- analiza realizată este una simplă (şublerul e vechi și lovit > achiziționăm altul) sau a fost realizat un studiu mai complex al sistemului de măsurare (MSA, calibrări)
-
implementare activităţi de monitorizare şi măsurare în etape corespunzătoare
- verificați doar produsul finit la sfârșitul liniei de producție sau există un proces de pornire/oprire a producției (first-off / last-off) care include și folosirea instrumentelor statistice cum ar fi diagramele de control (SPC)?
- evaluare eficacitate sistem de management, prin obiectivele calității
- Vorbim despre obiective in sus și în jos sau stabilim măsurabilele (KPI), stabilim țintele, alocăm resurse, monitorizăm performanțe si reacționăm după caz?
- validare periodică a capabilităţii
- ne bazăm în întregime pe măsurarea produselor sau există un studiu de capabilitate a procesului de producție (SPC)?
- prevenire erori umane
- se bazează în întregime pe instruirea personalului sau încă din faza de proiectare și dezvoltare a produsului şi mai apoi a procesului de producție am considerat prevenirea eventualelor erori umane (DFM, DFA, POKA-YOKE)?
Cu alte cuvinte, ne multumim cu un cartonaș “recunoscut internațional” sau lucrăm să beneficieze cu adevărat atât business-ul dar şi oamenii care fac parte din el ?
Aşadar, organizaţia dumneavoastră din care categorie face parte?