Dacă doriți să atingeți orice obiective în viaţă - fie personale, de grup sau organizaționale - atunci trebuie să știți unde mergeți, cum veți ajunge acolo și cât de bine îndepliniți sarcinile care vă duc acolo. Acest lucru este aplicabil și pentru activitatea de întreținere.
Performanța întreținerii poate fi analizată prin indicatori cheie (KPI), care ne oferă un sentiment imediat de direcție, performanță și perspectivă. Informațiile privind performanța activității de întreținere sunt o sursă care vă poate plasa în fața concurenței. Întreprinderile moderne și orientate spre viitor tratează întreținerea mai degrabă ca un centru de profit decât un centru de costuri. Dacă puteți ajusta performanța întreținerii, puteți îmbunătăți performanța organizaţională și reduce costurile și riscurile afacerii în același timp.
Analiza întreținerii, sub formă de indicatori de performanță, vă va ajuta să măsurați și să vă conduceți performanța activității de întreținere la niveluri optime. Aceștia vă pot ajuta să stabiliți un trend profitabil oferind o vedere clară între sarcinile de întreținere și obiectivele generale ale organizației. În cele din urmă, indicatorii vor ajuta organizația să spună unde a fost, unde se îndreaptă, dacă ceva nu merge bine și când organizația își atinge ținta.
Dacă considerați că întreținerea este un proces, atunci există o multitudine de intrări și ieșiri. Există o gamă largă de valori potențiale din care să alegeți. Puteți măsura costurile de întreținere, livrarea, resursele, calitatea, fiabilitatea, riscul și multe altele. Preocuparea dvs. trebuie să fie eficiența oamenilor și a proceselor în ceea ce privește activitatea de întreținere. Ne putem pune întrebări de genul: Cât de repede răspundem la cererile de service? Care este raportul între întreținerea preventivă și întreținerea reactivă? Cât timp nu au funcționat echipamentele datorită defectelor?
Trebuie să fiți selectivi atunci când vine vorba de măsurarea performanței de întreținere. Sunt sigur că nu vă doriți să copleșiți oamenii cu informații. Utilizați programe dedicate pentru a converti datele primare în informații utilizabile pentru rapoarte sau pe panouri care ajută managerii de întreținere și CEO-uri să analizeze și să planifice în avans măsuri corective în strategiile de afaceri. Dacă selectați prea puțini indicatori riscați să pierdeți oportunități. Dacă sunt prea mulți sunt greu de urmărit și pot crea un disconfort pentru oameni.
Indicatorii de performantă pot fi pentru predicție sau pentru activități încheiate. KPI-urile pentru predicție sunt cele care vă oferă o perspectivă asupra performanței viitoare. Considerați de exemplu indicatorul PM (%): dacă acesta este ridicat, rezultă că întreținerea reactivă și defectările de echipamente vor scădea în viitor. În schimb o valoare scăzută a PM (%) ar sugera riscuri crescute de defectare ale echipamentelor în viitorul apropiat. Pe de altă parte, indicatorii pentru activități încheiate sunt ca și cum ai privi în oglinda retrovizoare, adică în trecut. De obicei sunt valori de tip rezultat.
Un bun exemplu sunt costurile de întreținere. Acest lucru se datorează faptului că, costul vine la sfârșitul procesului de întreținere. Toate organizațiile trebuie să aibă un echilibru adecvat între cele două tipuri de indicatori.
Iată cateva exemple de indicatori de întreținere des întâlniți: Downtime, Ore de întreținere reactivă, Costul Intreținerii, MTBF, MTTR - care vă ajută să înţelegeţi unde sunteţi și unde puteți să ajungeti cu privire la activitatea de întreținere.