Da, Lean este potrivit și pentru activitățile de întreținere.
Întreținerea este considerată o activitate care contribuie la îmbunătățirea disponibilității, eficienței și productivității fiecărui echipament. Au fost utilizate mai multe tehnici pentru realizarea unei eficiențe mai mari în întreținere, printre care putem găsi și filosofia de întreținere Lean.
Această metodologie a permis prescrierea tehnicilor Lean adecvate pentru a rezolva principalele deficiențe ale funcției de întreținere, obținand rezultate importante si făcând activitatea de întreținere mai eficientă.
Întreținerea a devenit crucială în sistemele de producție actuale. O schimbare de paradigmă către o gestionare mai eficientă a ciclului de viață al activelor a condus la încorporarea diferitelor tehnici, filozofii și tehnologii pentru a atinge niveluri mai ridicate de performanță și durabilitate a acestora.
Implementarea metodologiei LEAN permite adaptarea mai rapidă a sistemelor de producție la fluctuațiile pieții, producând doar cantitatea necesară de produse, la momentul cerut de piată. În ultimii ani, folozofia Lean a devenit populară în multe sectoare cum ar fi de exemplu, industria alimentară, de fabricație, de procesare si chiar industriile furnizoare de servicii. În industrie, ca si in Intretinere, aplicarea Lean înseamnă reducerea sau eliminarea activităților care nu adaugă valoare.
Se pot face similitudini intre pierderile de producție și ineficiența activității de întreținere. Spre exemplu transportul materialelor din productie este similara cu transportul pieselor de schimb si al sculelor. Lista poate continua pentru toate cele 7 tipuri de pierderi identificate în Producție.
În orice proiect de îmbunătățire este necesar să definim și să aplicăm o procedură care să conducă la rezultate mai bune. Întreținerea Lean nu este o excepție. Astfel s-au dezvoltat proceduri care să acopere toate fazele necesare implementării filosofiei Lean în întreținere cum ar fi:
• Cunoașterea filosofiei prin cursuri de formare, sensibilizarea personalului și formarea de echipe
• Diagnostic organizațional prin chestionare de diagnoză
• Implementare prin selectarea tehnicilor de Lean, prioritizare și planificarea proiectelor
• Îmbunătățirea continuă prin evaluare, motivarea și implicarea muncitorilor, prezentarea rezultatelor
Rezumând, prin aplicarea filosofiei Lean, se realizează procesul de eliminare a pierderilor. În ceea ce privește activitatea de întreținere, eliminarea pierderilor poate fi clasificată cu privire la: reducerea supraîntreținerii, organizarea mai bună a magaziilor de piese de schimb, o mai bună întreținere (timp mediu de reparație mai scurt - MTTR), o mai bună organizarea a întreținerii și standardizarea procedurilor de întreținere.