Greseli frecvente care impiedica performanta
Suntem utilizatori constiinciosi ai FMEA si ai Planului de control si totusi inca sunt probleme ?
Atunci ar trebui sa fim atenti ca :
1. FMEA-ul sa fie aliniat cu Planul de control in ceea ce priveste pasii de proces.
Pasii de proces trebuie sa corespunda cu cei ce sunt definiti in Diagrama de flux. Fiecare linie din FMEA trebuie sa aiba o linie corespondenta in Planul de control, mai precis pentru fiecare risc identificat in FMEA trebuie sa avem un control pentru prevenire sau cel putin detectare in Planul de control.
2. Frecventa de control sa fie acordata riscului real din proces
Considerati un proces manual cu o influenta majora din partea operatorului. Daca lucram in 2 schimburi, pauzele fiind luate fara oprirea propriu-zisa a lucrului inseamna ca avem 4 operatori care pot influenta acel proces - doi in fiecare schimb, unul care realizeaza procesul in mod normal si unul care il inlocuieste pe perioada pauzei. Cat de eficace ar fi un control la inceput si sfarsit de schimb ? Sau mai rau, la inceput si sfarsit de zi ?
3. Numarul de piese controlate sa fie corelat cu real din proces
Cu cat mai mica este schimbarea ce poate sa apara pe produs cu atat mai multe piese vor trebuie controlate pentru a o putea detecta. Daca ne gandim la riscul prezentat de ruperea unei scule, acesta poate fi identificat printr-o singura piesa controlata. Pe de alta parte insa, daca ne gandim la riscul prezentat de uzura continua a unei scule vom avea nevoie de un numar mult mai mare de piese controlate pentru a-l putea identifica.
4. Activitatile sa fie concentrate in primul rand pe prevenirea aparitiei riscului
Daca ne bazam controlul doar pe detectarea riscului, exista sanse destul de mari sa nu reusim acest lucru. E cunoscut deja faptul ca, statistic vorbind, un control vizual la sfarsit de linie, chiar realizat pe 100% din produse va detecta 80% din probleme. Ceea ce ar trebui sa faca organizatiile este sa defineasca si sa implementeze, in faze cat mai timpurii ale unui proiect, sisteme de prevenire a erorilor ( POKA-YOKE ) si un control statistic al procesului ( SPC ).
E complicat ? Noi zicem ca nu, necesita doar cunostinte bune despre procesul de productie si instrumentele ce pot fi folosite ( FMEA, Plan de control ).
Costa toate aceste activitati ? Da (oameni,formari, poate investitii pentru programe si echipamente), dar se recupereaza inzecit. Daca sunt facute cu cap.
Merita ‘pierdut’ timpul cu alinierea FMEA cu Planul de control ? Cu siguranta da iar performanta ce poate fi atinsa in productia de serie ‘face toti banii’.