MUDA (Risipă - identificare și categorii)

Activitatile sunt impartite in doua categorii: activitati cu valoare (VA) si activitati fara valoare (NVA).
Muda/risipa se definește ca fiind orice activitate care consumă resurse fără a crea valoare pentru client.

Pe langă MUDA, mai există și MURA și MURI, ambele duc insă la MUDA.
Prima înseamnă denivelare/dezechilibru intre operatii, in procese. MURI, se referă la supraîncărcarea echipamentelor sau a operatorilor.
Activitatile fara valoare adaugata (NVA) pot fi împărțite in opt tipuri :
  • Defectele
  • Supraproductia
  • Timpi de asteptare
  • Supraprocesarea
  • Transportul
  • Stocurile
  • Deplasarile
  • Risipa de talente
Transportul: Ori de câte ori sunt mutate materiile prime, lucrările în curs de desfășurare sau chiar mărfurile finite, acesta trebuie să aibă un scop.

Stocurile: A avea prea multe tipuri de stocuri este foarte risipitor. Minimizarea nivelurilor de inventar pentru a satisface cererea este o altă formă de reducere a deșeurilor.

Miscarile inutile : Dacă un operator se mișcă de la echipament în timpul producției unui produs, este risipa. Poziționarea echipamentelor într-un mod inteligent care să-și maximizeze eficiența va contribui la evitarea timpilor de inactivitate sau a întârzierilor cauzate de mișcarea utilajelor.

Așteptare și întârzierea : Dacă trebuie să opriți producția în timp ce așteptați un component , un angajat sau orice altceva, aceasta produce risipa.

Supraproducţie: Folosirea proceselor ineficiente care duc la petrecerea timpului și a energiei care creează ceva pe care un client nu-l va folosi este o mare formă de risipă.

Supraprocesare : Supraprocesarea este oricând cheltuiți timp și energie pentru a îmbunătăți un produs atunci când clientul nu va plăti în plus pentru acesta.

Defecte: În timp ce defectele sunt uneori inevitabile, numărul acestora care ar trebui să fie redus la un minim absolut.

Risipa de talente : Care inseamna nefolosirea cunostintelor angajatilor sau exploatarea potentialului lor la adevarata valoare.
Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies