Munca în echipă este efortul de colaborare al unui grup de a atinge un scop comun sau de a finaliza o sarcină în cel mai eficient mod.
Echipa primeste obiectivele, le înțelege și se angajează să le atingă. Motivarea echipei este consolidată atunci când organizația are așteptări clare cu privire la munca, obiectivele, responsabilitatea și rezultatele ei.
Din punct de vedere al alcatuirii echipelor, acestea pot fi omogene sau eterogene. Prin omogenitate, echipa va fi mult mai repede aliniata cu obiectivele si cu modul de lucru, insa o echipa eterogena, chiar daca va avea conflicte, ofera mai multe perspective de abordare a problemelor.
Pentru cresterea echipei, pentru atingerea performantei, conform modelului Tuckman, echipa trece prin urmatoarele faze:
- Formarea este faza in care membrii echipei incep sa se cunoasca, in care se poate observa reactia la presiune a fiecarui membru.
- Furtuna, pasul dureros si neplacut, dar necesar pentru crearea echipei, in care confruntarile de idei si opinii incep sa apara.
- Reglementarea este faza in care echipa reuseste sa aiba un obiectiv comun, iar membrii echipei isi asuma responsabilitatea de a lucra pentru reusita.
- Performanta, un pas in care nu toate echipele reusesc sa ajunga, o faza in care echipele pot lucra eficient si eficace chiar si fara supraveghere, in care membrii echipei sunt motivati, autonomi, si capabili de decizii corecte.
Un instrument util in eficientizarea echipei este Matricea de calificare.
Cu ajutorul acesteia se pot identifica posturilor cu risc /acoperite insuficient si actiona astfel prin planificarea instruirilor necesare.