Dicționarul explicativ definește echipa ca și “grup de oameni care, sub conducerea unui leader, îndeplinesc în același timp o muncă sau o acțiune comună”, iar în cadrul muncii în echipă toți membrii grupului cooperează pentru atingerea acelorași obiective. La bază este spiritul de echipă, acea legătură care se creează între oameni și sentimentul de a face parte dintr-o echipă și de a contribui la atingerea obiectivelor. Totuși, lucrurile nu funcționează mereu perfect, nu se ridică întotdeauna la nivelul așteptărilor.
Echipa, munca în echipă și spiritul de echipă se formează în timp și este responsabilitatea leader-ului de a forma o echipă omogenă și competitivă. Este însă pregătit, instruit pentru această sarcină provocatoare leader-ul? Este creat acel cadru în care un grup de oameni să poată să formeze acea echipă? În multe dintre situații, nu. Noii leaderi promovați în funcție - în producție, logistică, mentenanță, calitate, etc, se “trezesc” că nu sunt pregătiți să formeze și/sau să conducă echipa. Management-ul este responsabil să instruiască leaderii și să ofere suport ori de câte ori este nevoie.
Esențial pentru un leader este să poată identifica în ce etapă de dezvoltare este echipa, pentru a întreprinde acțiunile corespunzătoare și pentru a lua deciziile cele mai bune. Bruce Tuckman a propus, în 1965, modelul de dezvoltare a grupului, fazele care sunt necesare și inevitabile pentru creșterea și dezvoltarea echipei, etapele fiind Forming – Storming – Norming – Performing.
Forming este etapa de formare a echipei, când oamenii încep să se cunoască între ei, însă iau decizii independent, fără a avea niște obiective comune. Este probabil etapa în care leader-ul are cel mai important rol. El trebuie să ofere echipei o direcție, o viziune, să răspundă multor întrebări și să fie pregătit, deoarece membrii echipei vor testa toleranța leader-ului și a sistemului.
Storming este în mod cert stadiul cu cele mai mari dificultăți pentru întreaga echipă, aici având loc “ciocnirea personalităților” pentru că fiecare dorește să iasă în evidență și nu se dă înapoi de la confruntări directe; Leader-ul nu trebuie să lase lucrurile să scape de sub control, pentru a nu se ajunge la demotivare și dezbinarea echipei.
În faza de Norming, încep să se stabilească reguli, metode de lucru, valori, iar membrii încep să aibă încredere în ceilalți, în leader și în echipă. Munca în echipă începe să dea rezultate, membrii echipei fac schimb de know-how și devin mai motivați, căpătând încredere.
O echipă bine sudată va atinge faza de Performing, în care se poate descurca fără ca leader-ul să fie acolo tot timpul, oamenii împărtățesc aceeași viziune, lucrează ca un tot unitar și sunt motivați să obțină rezultate peste așteptări.
Obiectivele pentru echipă trebuie sa fie foarte clare, cascadate din obiectivele companiei și fiecare membru al echipei trebuie să-și cunoască rolul și cum anume contribuie la atingerea acelor obiective. Echipa trebuie să fie felicitată pentru rezultatele obținute și implicată în rezolvarea problemelor, astfel va fi motivață în continuare să performeze.
Succesul muncii în echipă constă în pregătirea și dezvoltarea leader-ului, transparența în obiective, definirea rolului pentru fiecare membru și recunoașterea permanentă a eforturilor depuse.