Planificarea Producției – Pierdere ȘI Profit!
Planificarea Productiei este creierul unei unitati de productie, Productia reprezinta forta (sistemul osos si muscular) iar Logistica sistemul circulator care plimba materialele acolo unde este nevoie de ele, alimentand si curatand „organismul”. De aceea este foarte important ca Planificarea Productiei sa primeasca informatiile cat mai corecte si la timp, deoarece informatia este materia prima a Planificarii, produsul finit fiind o planificare a productiei corecta.
Planificarea corecta a productiei inseamna estimari predictibile si cu acuratete ridicata pe perioade medii si lungi de timp, ceea ce duce la suficiente resurse umane (procesul de recrutare dureaza 4-6 saptamani, pentru pozitii de operatori), suficiente echipamente (procesele de investitii dureaza mai mult 3-6 luni necesitand bugete si aprobari), suficiente resurse materiale prin contracte pe termen lung cu furnizorii. Pe termen scurt o planificare corecta a productiei inseamna consumuri predictibile ale celor 3 clase de resurse, cu indeplinirea cererii clientului si oferirea unui nivel de serviciu ridicat care face diferenta intre afacerea dumneavoastra si concurenta.
Orice informatie gresita sau care ajunge mai tarziu decat timpul agreat, duce la planificari incorecte, ceea ce duce la estimari gresite a resurselor. Sa exploram un pic ce inseamna acest lucru folosind exemplul materiilor prime: daca planificarea pe termen scurt, mediu si lung are un grad de acuratete ridicat, se pot face contracte de materii prime pe cantitati si perioade predictibile, ceea ce se transpune intr-un sprijin si pentru furnizor. Astfel obtinem un impact pozitiv asupra respectarii termenelor de livrare, marimii stocurilor si a calitatii , deci o crestere a profitului de ambele parti.
Pe de alta parte, informatiile eronate (BOM gresit, timpi de ciclu gresiti, stocuri si forecasturi gresite, etc.) duc la intreruperi si aglomerari ale lantului de furnizare si pentru orice urgenta si variatie, in general sunt cuvinte pe care nimeni nu agreaza sa le auda: transporturi si costuri speciale!
Acelasi rationament se aplica tuturor tipurilor de resurse: umane, materiale (echipamente si materii prime) si financiare. O planificare necontrolata duce la variatii, variatiile duc la situatii urgente, urgentele costa bani pentru a fi rezolvate.
Evaluati si imbunatatiti permanent „creierul” organizatiei si oferiti-i cele necesare astfel incat organizatia sa se mentina sanatoasa si profitabila.