Planificarea Producției - Scopul Suprem !

La fiecare vizita intr-o fabrica, cu productie de serie sau nu, intreb acelasi lucru: „Cine detine Planificarea Productiei?”.
Intrebarea poate parea malitioasa deoarece Planificarea Productiei este un aspect decizional important intr-o fabrica si dintotdeauna a fost unul din punctele sensibile de „stapanit” in Operational (in general si o disputa frecventa intre Productie si Logistica 😊)

In orice organizatie de productie cat si cele din sfera serviciilor, sunt produse care se realizeaza mai usor sau mai greu sau unele cu rate mari de pierderi (rebut si remedieri). In general, se considera ca daca vom lasa Planificarea Productiei(PP) la Productie, se vor planifica doar produsele usor de facut cu rebut mic, cu o productivitate in general crescuta, dar in detrimentul celor pentru care avem cerere. Pe de alta parte, PP trecuta la Logistica poate scade productivitatea dar creste eficienta stocurilor (reduceri de stocuri in materii prime, stocuri optime de produse semifinite si finite).

Decizia alocarii PP mai are o componenta ... un pic mai politica: viziunea si orientarea managementului superior al fabricii asupra afacerii. Managementul superior poate avea o orientare catre produs si productie, si atunci cuvintele de baza, pe care le auziti cel mai des, sunt „productivitate”, „rebut”, „eficienta in productie”, eventual „OEE” si atunci PP va fi alocata Productiei; sau Managementul superior poate avea o orientare catre client si atunci cuvintele de baza vor fi „comanda clientului”, „stocuri”, „nivel de serviciu”, „produse facturate” si atunci PP va fi alocata Logisticii.

Sunt si companii care au rezolvat conflictul operational dintre Productie si Logistica foarte simplu: PP ca departament de sine statator. Si aici avem o capcana: PP este functia care prelucreaza (toate) informatiile dintr-o fabrica, scopul sau fiind sa genereze o planificare cat mai aproape de o strategie pre-stabilita... dar aceasta strategie este definita de catre o alta functie operationala. Riscul in aceasta situatie este ca PP sa „isi faca (doar) treaba” fara sa tina cont de nevoile fabricii si ale clientilor.

Cum sunt aranjate lucrurile in fabricile voastre?
Cine controleaza PP?
Ce orientare asupra afacerii aveti?
Va influenteaza in vreun fel ca PP a fost „castigata” de Productie sau de Logistica?
Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies