Poka Yoke este o metodă frecvent utilizată în Lean Manufacturing pentru a asigura cât mai puține erori într-un proces de producție posibil. O „poka” este o „eroare involuntară” și „yokeru” este japoneză pentru „prevenire”, deci Poka Yoke este un mecanism care previne apariţia unei greşeli sau face greşeala evidentă de la prima vedere.
Poka Yoke este utilizat pentru prevenirea și rezolvarea defectelor în timpul procesului de producție, eliminând necesitatea controlului calității după proces.
Poka Yoke face practic foarte greu sau imposibil să greșești. Forțează acțiunile să fie efectuate corect, fără a lăsa loc pentru neînțelegeri.
Multe soluții în Poka Yoke tind să fie simple, ieftine și eficiente. Ele pot fi integrate în proiectarea produsului sau într-unul din pașii procesului.
Cele 3 principii fundamentale sunt sa nu acceptam nici un defect , sa nu producem nici un defect si sa nu lasam sa mearga mai departe nici un defect. Ca sa putem respecta aceste principii, trebuie sa luam in considerare Prevenirea si Detectarea.
Prevenire – face foarte grea/imposibilă apariţia unei erori si în acest fel înlătură necesitatea corecţiei.
Detectare- semnalează operatorului apariţia unei erori.
Cele mai uzuale 3 tipuri de Poke Yoke sunt:
- Ajutoare vizuale : Aceste ajutoare sunt clare și arată ca instrucțiunile de lucru. Pot fi pictograme într-un manual de utilizare sau un semn de trafic care prezintă o restricție sau avertizare.
- Controlul vizual : se referă la direcționarea comportamentului și avertizarea în caz de abateri.
- Reguli de siguranta : forțează utilizatorul fie să facă sau să nu facă ceva.
Pare simplu si necesită de regulă costuri mici.
Ah, mai necesită ceva : implicarea echipei și determinare pentru a duce sarcina la capăt.