8D – 8 Disiciplines este o metodologie structurata care ofera o abordare sistematica si detaliata pentru rezolvarea problemelor, reclamatiilor de la client, corectarea si imbunatatirea indicatoriilor de performanta si este utilizata pe scara larga in diverse industrii, initial fiind dezvoltata de compania Ford.
8D urmareste identificarea, intelegerea corecta a deviatiei, izolarea imediata a efectelor si corectarea problemelor in asa fel intru-cat sa previna reaparitia lor.
Totusi pentru a avea rezultatele asteptate in urma aplicarii, ar trebui considerate si provocariile, piedicile care pot sa apara cum ar fi:
- identificarea necorespunzatoare a membrilor echipei, care nu au experienta, cunostintele, abilitatiile necesare pentru situatia in cauza. Deasemenea echipa trebuie sa aibe o autoritate (pana la un anumit nivel, aprobat de catre Management) pentru a lua decizii, a aloca resurse sau a implementa diferite actiuni.
- pot aparea si conflicte sau lipsa de intelegere si colaborare intre membrii echipei in perioada ce se lucreaza la 8D
- descrierea incorecta sau incompleta a problemei, in care problemele nu sunt definite clar sau nu sunt masurabile. Datele, masuratorile, informatiile sa nu fie relevante sau acestea sunt eronate. Daca se folosesc inregistrai sau date istorice, acestea trebuie verificate, deorece exista riscuri ca ele sa nu fie corecte, ceea ce poate duce la abordari gresite in etapele urmatoare.
- actiunile temporare „de protejarea clientului” (sortari, rework, verificari 100% ...) nu au fost verificate, testate si validate, astfel existand riscul de a nu izola problema, permitand continuarea efectelor nedorite. Fara o monitorizare corespunzatoare pentru aceste actiuni temporare va genera produse si trimite in continuare produse neconforme la client.
- utilizarea superficiala al instrumentelor de identificare cauza radacina (Ishikawa, 5 De Ce ?), nu se “intra” suficient in detaliu la acei factori ce pot genera defectele. Informatiile, datele nu sunt precise, nu sunt corect descrise sau nu au fost verificate si in zonele de productie pe “teren”.
- solutiile generate nu sunt corect sortate, evaluate, detaliate sau prioritizate si nu abordeaza toate aspectele cauzei radacina
- actiunile corective permanente sunt implementate incorect sau incomplet, deoarece nu a fost alocate persoanelor potrivite, resuresele sunt insuficiente sau termenul de realizare este nepotrivit.
- lipsa de verificare, validare si moitorizarea actiunilor implementate pentru a demonstra eficacitate si faptul ca nu genereaza si alte tipuri de defecte sau probleme.
- nu sunt actualizate, implementate, revizuite instructiuni, proceduri, plan de control conform Sistemului de Management al Calitatii pentru prevenirea reaparitiei.
- recunoasterea insuficienta a meritelor echipei pentru realizarile si eforturile depuse, ceea ce poate genera demotivare si abordare superficiala la urmatorul 8D.
Astfel pentru a maximiza eficienta metodolgiei 8D este esential de a identifica in fiecare organizatie aceste provocari, managementul sa ofere directive si suport constant in aplicare.