Va propun sa facem un exercitiu de imaginatie: incercati sa va imaginati un client, cel mai dificil client pe care il aveti. Acestui client adaugati-i imaginea de „foarte important”chiar daca nu este, imaginea de „mie imi trebuie si nu ma intereseaza cum faci” chiar daca prin asta genereaza costuri mai mari decat valoarea pe care o produce, un client care are niste indicatori masurabili definiti pentru activitatea sa si pentru a-si atinge acei indicatori nu ii pasa de ceilalti din jurul sau.
Orice tentativa de comunicare pentru imbunatatirea relatiilor si, in consecinta, si a serviciilor pe care i le oferiti se loveste de un zid numit „fara mine nu insemnati niciunul nimic”, orice propuneri de imbunatatire sunt respinse cu exceptia cazului in care ii dati si mai mult de la voi, de parca nu ar fi suficient cat i-ati dat deja.
Cum va simtiti lucrand cu un asa client? Motivati si increzatori in viitorul luminos ar zice unii, relatie toxica ar zice altii...
Cam asa se vede relatia din usa depozitului dintre Logistica si Productie. Asta, in cazul in care, orgoliile si auto-importanta sunt prioritare. In activitatea mea profesionala am avut relatii toxice si relatii foarte bune cu departamentul Productie (eu fiind Logistica) – concluzia mea este ca genul de relatie si colaborare dintre departamentele operationale ale unei afaceri nu depinde doar de oameni, din pacate modul de conducere al managementului are un cuvant mai greu de spus in aceasta relatie.
Atata vreme cat Productia intelege ca resursele sunt limitate, ca trebuie sa se incadreze in niste limite, ca o afacere este definita pentru a genera profit nu productie, iar Logistica intelege ca Productia genereaza valoarea (chiar daca clientul final plateste aceasta valoare) si, ca departament SUPORT (cum sunt TOATE celelalte departamente in afara Productiei), Logistica trebuie sa AJUTE Productia, lucrurile sunt clare, transparente si usor de inteles chiar la nivelul operatorilor.
Ca om de Logistica am inceput prin a descrie Productia prima data, dar tot ca om de Logistica stiu si defectul (chiar daca pare calitate cateodata) cel mai mare al Logisticii: orice ai face nu este vina Logisticii! si iti vor demonstra cu cifre si estimari asta - intotdeauna este vina altcuiva.
Cum reusim sa impacam auto-importanta Productiei si lipsa-de-responsabilitate-bazata-pe-cifre a Logisticii?