Managementul talentelor este definit ca fiind procesul strategic, organizat și metodic de a integra în organizaţie talentul potrivit și de a-l ajuta să își dezvolte capacitățile optime, ținând cont de obiectivele organizaționale.
Creativitatea este definită ca fiind tendința de a genera sau recunoaște idei, alternative sau posibilități care pot fi utile în rezolvarea problemelor, comunicarea cu ceilalți sau în petrecerea timpului la serviciu sau a timpului liber.
Identificarea talentului necesar în companie, precum şi a decalajelor între ceea ce există în prezent şi ceea ce va fi necesar în viitor și implementarea acelor modalităţi de integrare a salariaţilor talentați în organizaţie nu pot fi realizate fără o doză crescută de creativitate, responsabilă de furnizarea acelor idei adaptate necesităţilor acestor salariaţi talentaţi.
Rutina, micromanagementul, absenţa sensului muncii reprezintă factori demotivatori pentru salariaţii talentaţi, deşi sunt metode rapide sau cum am spune, “bătătorite”, în obţinerea unor rezultate pe moment. Organizaţia, prin intermediul vocii managerilor, trebuie să găsească metode mai complexe de a obţine performanţa atunci când îşi doresc echipe talentate, monitorizarea pas cu pas a activităţii sau atitudinile manipulative inhibând comportamentele de iniţiativă, creativitatea, implicarea la locul de muncă.
Alternarea practicilor organizaţionale sănătoase (sisteme de beneficii flexibile, sisteme de dezvoltare profesională, programe de mentorat, schiţarea posibilităţilor de carieră etc), adaptarea acestora la nevoile angajaţilor talentaţi, cererea şi ascultarea feedback-ului în mod continuu şi constant reprezintă metodele creative de management al talentului.