Sistemul de sugestii sau procesul de îmbunătățire continuă este esențial să fie implementat și funcțional în orice fabrică care își dorește să reducă costurile, să fie competitivă, să aibă angajați motivați și să creeze aceea cultură de îmbunătățire continuă.
Managementul este responsabil sa creeze acest sistem, sa aloce timpul și resursele necesare, astfel încât fiecare angajat să aibă acces pentru a contribui cu sugestii de îmbunătățire, indiferent de funcția și locul în care lucrează. Sistemul trebuie să fie transparent, ușor de urmărit, iar etapele și rolurile clar definite in proces.
Pașii din cadrul unui sistem de sugestii eficient, ușor de implementat și urmărit sunt:
Generare și înregistrare.
Oportunitățile de îmbunătățire se pot genera în cadrul sedințelor planificate, însă aceasta nu este o regulă. Propuneri pot să apară oricând în timpul muncii, iar acele idei trebuie să fie înregistrate într-un formular standard (fizic sau electronic) care să conțină un minim de informații necesare legate de situația actuală sau problema identificată, soluția propusă și avantajele sau benificiile preconizate în urma implementării. Angajații trebuie să aibă acces permanent la formulare, iar sugestiile ar trebui să fie transmise mai departe în următoarea etapă în cel mai scurt timp posibil.
Evaluare.
În această etapă, sugestiile sunt evaluate de către un superior si/sau de către un specialisit, pentru a putea fi analizată situația actuală, sugestia propusă și pentru a identifica ce resurse sunt necesare pentru implementare. De asemenea, tot în această etapă, se pot și respinge ideile. Foarte important este termenul de evaluare, iar angajatul ar trebui să primească un răspuns despre rezultatul evaluării ideii sale.
Implementare.
Pentru sugestiile analizate și confirmate, se vor aloca resurse, va fi desemnată o persoană responsabilă, o dată limită dar și acțiunea de implementare. În functie de resursele necesare, este implicat și următorul nivel ierarhic, superiorul evaluatorului, pentru a oferi suport si a pentru a debloca eventuale obstacole.
Follow-up si calculul
În urma implementării se face follow-up, se compară rezultatele before-after și sunt calculate economiile realizate, implicând și departamentul financiar.