Six Sigma Green Belt si provocarile proiectelor

Six Sigma este o abordare sistematica pentru imbunatatirea continua a proceselor, axata pentru a identifica si elimina defectele si variatiile din procese. Folosind Six Sigma se asigura un nivelt inalt de calitate, reducand astfel costurile si crescand satisfactia clientilor.

Nivelurile de certificare:

  • Yellow Belt, este nivel de baza, scopul fiind de a intelege principiile de baza si participarea in echipele de proiect.
  • Green Belt, este urmatorul nivel de certificare, acestia conducand proiecte de imbunatatire si au cunostinte avansate despre instrumentele folosite
  • Black Belt, destinat expertilor care gestioneaza proiecte complexe, ofera suport si instruiesc alte persoane in metodologie
  • Master Black Belt, nivel expert, cei care coordoneaza programele Six Sigma in organizatii

Desfasurarea proiectelor Six Sigma Green Belt poate intampina cateva provocari ce pot afecta succesul si atingerea obiectivelor definte la inceputul proiectelor cum ar fi:

  • selectarea incorecta a proiectelor; proiecte cu impact redus aspura organizatiei, ceea ce, doar va consuma timp si resurse, sau proiecte nerealiste, supradimensionate.
  • obiectivele proiectelor nu sunt clar definite, punctul de plecare al obiectivului este gresit, deoarece in prealabil nu a fost verificat corectitudinea datelor istorice.
  • obeictivele proiectelor sunt nerealiste, nu respecta principiul SMART (Specific, Masurabil, de Atins, Relevant si cu Termen).
  • membrii echipei nu sunt potriviti sau instruiti despre metodologie, fara o formare conforma nu vor avea cunostintele si abilitatile necesare pentru a aplica corect instrumentele si metodele Six Sigma.
  • date, sistem de colectare, masuratori inexacte sau insuficiente pentru a analiza si intelege procesul, pot conduce la concluzii si astfel solutii, actiuni ineficace
  • lipsa comunicarii continue intre echipa de proiect si responsabilii de zona unde se desfasoara proiectul, poate genera neintelegeri, rezistenta la schimbare si lipsa suport pentru implementare de actiuni.
  • Six Sigma nu este doar un set de instrumente de analiza, imbunatatire si tehnici statistice, trebuie inglobate in proiect de la inceput si nevoile specifice (Voice of the Customer) ale organizatiei si zonei unde se realizeaza proiectul
  • in urma implementarii actiunilor de imbunatatire este esential monitorizarea si controlul, pentru a demonstra eficacitatea actiunilor implementate, respectiv fara acesta nu pot fi sustinute rezultatele pe temen lung.

Pentru a gestiona aceste provocari este necesar un angajament din partea Managementului, a conducatorilor si echipei de proiecte Six Sigma, instruirea tuturor nivelurilor implicate in proiecte si ajustarea permanenta a strategiei in functie de rezultatele obtinute din proiectele Six Sigma.

Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies