Competitivitatea la locul de muncă este ceea ce ne păstrează în cursa profesională. Ce ne face, însă, competitivi în faţa angajatorului? Mai jos top trei abilităţi valorizate de angajatori:
Suntem tentaţi să luăm decizii rapid, cât mai repede posibil, astfel încât să putem trece la următorul punct de pe lista de sarcini pe care o avem de închis, dar pe care oricum nu o vom închide niciodată. Analiza opţiunilor pare pierdere de vreme, consumator de timp – care e şi aşa insuficient. Cu toate acestea, gândirea critică ajută foarte mult atunci când trebuie să evaluăm opţiuni înainte de a lua o decizie, pentru ca decizia luată să fie una corectă, ceea ce duce automat la câştig de timp.
Unele persoane consideră că doar vorbind mult pot avansa în carieră, doar aşa se fac cunoscuţi, “văzuţi’. Să împărtăşeşti propria experienţă reprezintă un aspect foarte important al relaţionării, însă să asculţi activ ceea ce au de spus colegii tăi, managerii tăi sau angajaţii tăi îţi poate aduce foarte multe beneficii. Ascultând activ vei înţelege cu adevărat care sunt aşteptările managerilor de la tine, vei putea afla ce îi motivează pe colegii tăi sau ce nevoi au clienţii tăi. Dezvoltarea şi utilizarea acestei abilităţi îţi va creşte cu siguranţă performanţa, fiind un instrument esenţial al procesului de dezvoltare - relaţionare.
3. Rezolvă probleme în loc să te plângi de probleme
Problemele apar indiferent de locul de muncă. Uneori este dificil să nu ne lăsăm afectaţi de problemele ce pot apărea pe parcursul zilei, însă această situaţie nu se schimbă dacă ne lăsăm pradă negativismului, plângându-ne continuu de situaţie. Negativismul personal îi afectează pe ceilalţi şi mediul în care lucrăm devine în scurt timp toxic. Mai mult, suntem percepuţi ca « X care se plânge mereu..». Atitudinea focusată pe rezolvarea problemei face ca mediul de lucru să devină unul antrenant, lipsit de plictiseală şi negativism. Căutând doar problemele, vom uita cât de plăcut este sentimentul pe care îl oferă rezolvarea acestora.