VSM – Maparea fluxului de valoare

VSM – Value Stream Mapping - este o reprezentare vizuală a fluxului de materiale, informații și oameni într-un sistem complex. Prin includerea de materiale și informații, VSM diferă de o hartă tradițională a fluxului de proces, această metodă fiind inițial dezvoltată în cadrul TPS (Toyota Production System) ca și “Material and Information Flow Diagrams”, iar în 1999 - Mike Rother și John Shook au publicat cartea “Learning to see”. Ei au fost pionierii în introducerea diagramelor fluxului de materiale și al informațiilor și în modul de gândire “lean”, folosind această practică. Scopul creării unei hărți atât de detaliate este de a facilita o înțelegere comună a acestui flux, împărtășită de toate părțile interesate, pentru a permite îmbunătățirea procesului prin eliminarea pașilor fără valoare adăugată.

VSM face parte din categoria instrumentelor Lean (acea filozofie de producție, același principiu de conducere, care se concentrează pe eliminarea pierderilor, astfel încât toate activitățile să aducă valoare din perspectiva clientului) și îndeplinește cele 5 principii primare:
  1. Definirea valorii: înțelegerea a ceea ce înseamnă valoarea pentru client, pentru ce este dispus să plătească.
  2. Maparea fluxului de valori: identificarea tuturor activităților care contribuie la valori și eliminarea activităților care sunt fără valoare și inutile.
  3. Creare flux: crearea unui lanț valoric în care fluxul se desfășoară fără întârziere și este neîntrerupt.
  4. Stabilire sistem tip “tragere”: produsele sunt create în momentul în care sunt necesare și în cantitățile necesare, urmărind fluxul valoric și lucrând prin sistemul de producție.
  5. Căutarea perfecțiunii: toți angajații se străduiesc spre perfecțiune în timp ce livrează produse bazate pe nevoile clienților, învață și găsesc modalități de a deveni puțin mai buni în fiecare zi.
Realizarea eficientă a unui VSM urmărește structura:
  • selectarea familiei de produse
  • maparea stării curente
  • maparea stării viitoare (eliminând pierderile și constrângerile din proces)
  • plan de implementare și optimizare
De menționat aspectele care pot face diferența dintre un VSM “bun“ sau “rău”: identificarea corectă a familiei de produse de-a lungul procesului, diagrame de flux de verificat cu realitatea, instruirea participanților, respectarea planului, colectarea corectă a datelor, transparența în comunicare.

VSM este un instrument care se aplică de către o echipă multidisciplinară (nu individual!), coordonat de către un specialist, astfel încât să fie un succes garantat care să aducă benefcii măsurabile oricărei organizații.   
 

 

 

 

Sediu: Bd. Decebal, nr. 18, ap. 2
310133 - Arad, jud. Arad, Romania
Telefon: +40 357 805 456
E-mail: office@effectiveflux.com
Ne puteti urmari pe:
Accesați cele mai noi informaţii:
Termeni si conditii / Politica de confidentialitate / Politica de cookies